Mesajul APPC de Ziua Mondială a Presei:

Una dintre cele mai grave crize mondiale găsește presa din toată lumea în prima linie. Pe lângă provocările fără precedent, pandemia de COVID-19 aduce o oportunitate importantă pentru presa din România – cea de a recâștiga încrederea și respectul publicului. În vremuri de criză, precum cea prin care trecem acum, avem nevoie de o presă de calitate, puternică și relevantă.

“In vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând accesul la informații viabile și distincte, fără interferențe și influențe, este crucial și contribuie la o societate mai rezistentă”, spune, cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell. Acesta a adăugat că “jurnaliștii trebuie să poată fi în stare să muncească în deplină libertate”.

Conform organizaţiei elveţiene PEC (Press Emblem Campaign), 55 de jurnaliști din 23 de țări au murit infectați cu COVID19.

“Le mulțumesc jurnaliștilor din România, și în special celor din Cluj, care sunt în prima linie și riscă să se infecteze cu COVID-19 pentru a aduce cititorilor/telespectatorilor cele mai noi știri. Această pandemie aduce o oportunitate importantă pentru presă din România – cea de a recâștiga încrederea și respectul publicului. În vremuri de criză, precum cea prin care trecem acum, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de o presă puternică și relevantă, întrucât abuzurile și neglijența instituțiilor publice se pot deconta sub formă de vieți omenești”, a declarat Remus Florescu, președintele Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC).

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei De asemenea, Ziua mondială a libertății presei marchează semnarea, la 3.05.1991, a “Declaraţiei de la Windhoek”, care sublinia că “o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”. Mulțumim tuturor jurnaliștilor pentru efortul depus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *