Concluzii după dezbaterea ”Presa clujeană și alegerile din 9 mai” organizată de APPC

Multe lucruri interesante s-au spus la dezbaterea organizată de Asociația Profesioniștilor din Presa Cluj la  Biblioteca Central Universitară ”Lucian Blaga”. Ea a propus cu un subiect foarte important: presa locală și alegerile din 9 iunie.
Prezentăm, mai jos, doar câteva idei desprinse din o dezbatere ce a durat două ore:
Rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David, a susținut că nu numai profesia de jurnalist este “asaltată” astăzi de pseudo-profesionisti, fenomenul fiind general. Este plin de influenceri, vrăjitoare, vraci, coach, tot felul de consilieri care îți aliniază chakrele, aura sau te îmbogățesc peste noapte care iau cu asalt și domenii precum psihologia, medicina, economia etc etc. Soluția lui: profesioniștii trebuie să iasă în public și să denunțe impostorii.
Sociologul Barbu Mateescu ne-a spus că ar trebui să vedem modele de succes din presa românească și să încercăm să le implementam la Cluj. “Recorder poate scoate 1 milion de oameni în stradă” – a mai spus el.
Profesorul Viorel Nistor , de la Facultatea de Jurnalism, a susținut că jurnaliștii trebuie să se îndrepte spre cititori și să le ofere informație de calitate, astfel încât aceștia să ajungă să plătească pentru aceasta și să devină principalul finanțator al presei.
Profesorul Sergiu Miscoiu a adus în discuție modelul francez, în care presa primește subvenții. El a mai spus că deși presa locală are mult mai mari probleme cu finanțarea, de multe ori există o mai mare independenta editoriala comparativ cu media centrala, unde se canalizează cea mai mare parte a veniturilor.
Despre alegeri s-a vorbit mai puțin, dar câteva idei s-au cristalizat: alegerile locale într-un singur tur sunt o provocare pentru democrație, extremismul a existat și înainte în societate, dar acum există condiții prielnice să iasă la suprafață, nu ar trebui să fie limitate mandatele de primar, dacă se poate asigura o competiție electorala corectă.
La final un tânăr de la ONG-ul Funky Citizens a pus o întrebare bună pentru jurnaliștii locali: de ce nu își promovează conținutul în bulele de net unde tinerii își petrec timpul?
Dezbaterea a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei
Selecții video de la dezbatere AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *