COMUNICAT APPC referitor la acuzațiile DNA privind limitarea libertății presei la Ziua de Cluj

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a luat act de informaţiile apărute în referatul DNA în care se propune măsura arestării preventive a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, cu privire la incidentul de la cotidianul Ziua de Cluj.

Conform procurorilor, publicarea unui articol pe siteul ziarului referitor la presupuse nereguli legate de contractul de realizare a noii piste a aeroportului a atras concedierea ziaristei care a scris textul. De asemenea, conform aceleiaşi surse articolul a fost retras de pe siteul publicaţiei. Aceste decizii ar fi fost luate la cererea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, spun procurorii.

Concret, în referatul DNA se arată:

„Presiunea resimţită de grupul format din inculpaţii Uioreanu Horea, Bene Ioan şi suspecţii Ciceo David şi Şerban Tudor Dan de scurgerea timpului şi neobţinerea actelor dorite a crescut exponenţial urmare a publicării on line, în după-masa de 31 martie 2014 a unui articol de presă ce devoala suspiciuni privind organizarea formală a licitaţiei, pentru lucrări ce fuseseră anterior executate, precum şi impunerea unor condiţii de calificare ce favorizau firma Napoca Construcţii SA. Publicarea articolului a determinat pe preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea să ia legătura cu patronul publicaţiei on line, numitul Hoandră Octavian cu care a stabilit o întâlnire în cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat în scoaterea articolului de pe mediul on line precum şi demiterea ziaristului care l-a realizat”.

Contactat de conducerea APPC în legătură cu aceaste acuzaţii, editorialistul „Ziua de Cluj”, Octavian Hoandră a făcut trimitere la un text publicat într-un ziar electronic în care afirmă:
„La ziarul la care lucrez si eu (si la care nu sunt patron!) NU se fac stiri si materiale “PE SURSE” sau folosind “SURSE LA ADAPOSTUL ANONIMATULUI”. Este obligatoriu principiul ” AUDIATUR ET ALTERA PARS” ori de cate ori se aduce o acuzatie cuiva, oricine ar fi acesta. In cei 25 de ani de presa am invatat ca cei care vorbesc DOAR la adapostul confortabil al anonimatului au un scop pe care nu vor sa-l declare. Daca cineva are ceva de reclamat, atunci trebuie sa-si asume delaţiunea. (…) Ori, in ceea ce mi se imputa, este vorba despre un articol scris “pe surse, la adapostul anonimatului”. (….) De-a lungul timpului, m-am întalnit cu zeci de personalitati si personaje. Cu totii si-ar fi dorit “pedepsirea” autorului unui text din ziar. Cu toate astea, eu n-am concediat NICIODATA pe nimeni din redactia “ZIUA de CLUJ”, nici in urma dorintei cuiva sau altcuiva”

Contactată în legătură cu aceaste informaţii, jurnalista Cosmina Fernoagă a făcut de asemenea trimitere la un text apărut într-o publicaţie online în care arată:

„Cine dintr-o instituție și-ar fi permis să spună, fără să apeleze la protecția anonimatului, că Uioreanu sau Ciceo au trucat o licitație de o asmenea anvergură, sau că Bene a dat șpăgi cu nemiluita? E normal ca astfel de informații să apară pe surse, nu-i o tehnică străină în presă și nu înțeleg de ce insinuați altceva? Pe surse, așadar, însă nu fără a contacta părțile implicate a apărut și cel de-al doilea articol: „Lucrări de peste 17 milioane de lei, la Aeroport, derulate fără autorizație de construire” (linkul nu mai există). Acesta a fost articolul pe care l-am postat direct pe site în dimineața de 2 aprilie, ora 08.00, iar după circa două ore a fost șters! Dumneavoastră ați admis, într-o discuție telefonică, că l-ați șters și nu pentru că eu n-aș fi luat poziția părților, ci doar pentru că aș fi fost prea „răutăcioasă”, ca să vă citez exact reproșul. N-o să intru în alte detalii, n-o să povestesc niciodată ce a urmat în ziua respectivă, din respect pentru anii în care, consider, am fost coleg”.

Ţinând cont de aceste precizări, conducerea APPC transmite următorul punct de vedere:

Dacă acuzaţiile DNA vor fi confirmate în instanţă, această situaţie reprezintă o gravă încălcare a principiilor jurnalismului şi un abuz la adresa libertăţii presei. În calitate de asociaţie profesională a jurnaliştilor clujeni, APPC îşi declară susţinerea faţă de ziariştii care îşi fac meseria în mod onest, conform standardelor profesiei. APPC încurajează prin toate mijloacele dreptul cetățenilor la informare onestă și dezaprobă orice presiuni asupra jurnaliştilor, cu atât mai mult cu cât acestea vin din partea factorilor de decizie din redacții. APPC le amintește jurnaliștilor datoria pe care o au față de cititori, telespectatori sau utilizatori – consumatori ai materialelor de presă pe care aceștia le produc – de a rezista oricăror tentative de limitare a libertăţii presei.

Conducerea APPC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *