15 ani de APPC. Gala Presei Clujene 2020

Asociația Profesioniștilor din Presă-Cluj ( APPC) Cluj, una dintre puținele asociații ale jurnaliștilor din țară, cu o continuitate de un deceniu și jumătate, decernează „Oscarurile” presei clujene în 12 noiembrie 2020. 

Cea de-a cincea ediție a Galei Presei Clujene, singurul eveniment de acest gen organizat în România, cu excepția Bucureștiului, se va desfășura sub înaltul patronaj al Ambasadei Germaniei la București. Evenimentul va avea loc în ambianța unei foste mănăstiri de secol XI transformată în centru de cercetare, în incinta Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate al USAMV), cu respectarea tuturor normelor legale de siguranță în condițiile pandemiei de Covid-19. 

În cadrul Galei vor fi decernate Premiile Presei Clujene și va fi lansată ediția aniversară a Anuarului APPC, publicată cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate. Anuarul va conține cele mai bune articole scrise de jurnaliștii clujeni de la înființarea asociației și până astăzi. 

„Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) a rămas, la cei 15 ani pe care-i împlinește anul acesta, una dintre puținele asociații profesionale ale jurnaliștilor din țară care are această continuitate. De 15 ani facem eforturi să ridicăm calitatea presei clujene și nu ne oprim din cauza pandemiei de COVID-19, în ciuda contextului dificil prin care trecem. Criza medicală a adus și o epidemie de dezinformare și de știri false, lucru care ne demonstrează încă o dată importanța presei de calitate. La fel de important este ca și în acest context jurnaliștii să respecte principiile deontologice ale presei”, a declarat Remus Florescu, președintele APPC. 

Premiile APPC se decernează în acest an pentru cinci categorii: premiile de excelență (Oscarurile presei clujene), jurnalism comunitar, politic / administrație, sănătate, respectiv IT și inovare. Pentru fiecare categorie, câștigătorul locului I e răsplătit cu 500 de euro, locul II – cu 200 de euro, iar locul III – cu 150 de euro. 

Iată premiile și sponsorii: 

1. Jurnalism Comunitar (social-economic) – premiile vor fi acordate de MOL România. 2. Politic/Administrație – premiile vor fi acordate de E.ON SERVICII S.R.L. 3. Sănătate – premiile vor fi acordate de NTT Data România. 

4. IT și inovare – premiul I va fi acordat de AROBS Transilvania Software; Premiile II și III vor fi acordate de RSM Romania. 

La aceste prime patru categorii ale Galei APPC se pot trimite articole, indiferent de genul jurnalistic, al căror subiect are legătură cu Clujul. 

5. Premiile de excelență, „Oscarurile presei clujene”, indiferent de genul jurnalistic și de subiectul abordat, care poate să aibă sau nu legătură cu Clujul. Premiile vor fi acordate de Utilben și de ceilalți parteneri ai APPC. 

Se admit articole publicate în perioada 1 ianuarie 2019 – 8 octombrie 2020. 

Înscrierile se pot face în intervalul 9-21 octombrie 2020. 

Articolele vor fi trimise la adresa de e-mail presa.clujeana@gmail.com cu precizarea categoriei la care sunt înscrise, a numelui autorului și a datei publicării.

Fiecare jurnalist poate trimite un singur articol pentru fiecare categorie. 

Premii speciale acordate de Ambasada Germaniei la București 

Ambasada Germaniei la Bucureşti acordă împreună cu Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj, în cadrul preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, două premii mass-media speciale în valoare de câte 600 de euro sub titlul –„EU2020 – un an plin de provocări” – pentru cele mai bune materiale jurnalistice despre Uniunea Europeană, Europa şi provocările actuale la nivel european. Materialele jurnalistice trebuie să fie publicate în perioada 1 ianuarie 2020 – 21 octombrie 2020 într-o publicaţie tipărită, sau online, în format text pentru unul dintre premii sau în format video sau audio pentru cel de al doilea premiu. De asemenea, se acceptă materiale care urmează a fi publicate sau difuzate, în limbile română, germană şi engleză. Pentru limba germană trebuie trimis şi un rezumat în limba română. 

Înscrierile se pot face în intervalul 9-21 octombrie 2020. Articolele vor fi trimise la adresa: presa.clujeana@gmail.com, cu mențiunea ”Pentru premiile Ambasadei Germaniei”. Fiecare jurnalist poate trimite un singur articol pentru fiecare categorie. 

Juriul 

Juriul pentru toate categoriile Galei Presei Clujene este compus din Alison Mutler (fost corespondent-șef pe România al Associated Press, actual redactor la secția engleză a Universul.net), Luiza Vasiliu (editor coordonator Scena9) și Sebastian Zachmann (redactor la Adevărul). APPC mulțumește partenerilor tradiționali care, în ciuda dificultăților prin care trece economia, au rămas alături de noi, dar și partenerilor noi: MOL România, E.ON SERVICII S.R.L, NTT Data România, AROBS Transilvania Software, Utilben și RSM Romania. Mulțumim Ambasadei Germaniei la București și ne bucurăm că parteneriatul dintre cele două entități devine din ce în ce mai valoros în fiecare an. 

Anuarul Presei Clujene, ediție aniversară 

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) împlinește în acest an 15 

ani de la înființare, iar momentul va fi marcat prin lansarea unei ediții aniversare a Anuarului Presei Clujene. Jurnaliștii clujeni au contribuit cu texte publicate în perioada 2005-2020. Anuarul își propune să fie un „best of”, care să radiografieze o perioadă lungă din viața județului Cluj. Anuarul „APPC-15 ani” e deschis tuturor jurnaliștilor activi sau foștilor jurnaliști care au lucrat cel puțin cinci ani în presă. 

Primul Anuar al APPC, o premieră națională la vremea aceea, a fost lansat în anul 2006. 

15 ani de APPC 

Asociația Profesioniștilor din Presa Clujeană (APPC) a luat ființă în 2005, ca organizație reprezentativă a presei clujene. Ea numără peste 50 de jurnaliști activi și alte câteva zeci de membri susținători, majoritatea foști jurnaliști. De-a lungul acestor 15 ani de activitate, APPC a organizat zeci de dezbateri, training-uri și manifestări de solidarizare sau protest, și a luat frecvent poziție în chestiuni privind derapajele de la deontologie, cu scopul declarat de a crește gradul de profesionalizare al jurnaliștilor și de a proteja libertatea presei. De peste 10 ani, APPC editează Anuarul Presei Clujene, care reunește cele mai bune articole din presa clujeană, iar din 2015 organizează Gala Presei Clujene, în care premiază cele mai bune articole de presă ale ultimului an, în misiunea de a promova excelența în jurnalism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *