Premiile APPC 2017 premiază excelența în presa din Cluj

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) a premiat cele mai bune articole înscrise în cursa pentru Premiile APPC ediţia 2017, competiţie al cărui scop este să stimuleze excelenţa în jurnalism.

Premierea a avut loc în cadrul Galei Presei Clujene – ediţia 2017, organizată vineri 5 mai la Centrul de Cultură Urbană Casino. Evenimentul a fost organizat şi în acest an sub înaltul patronaj al Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Pe lângă jurnaliștii clujeni, la Gală au participat Achim Tröster, adjunctul Ambasadorului, invitaţi din mediul academic, cultural, de afaceri şi administrativ al judeţului Cluj.

Un număr de 70 de texte redactate de ziarişti din Cluj au fost înscrise la cele şapte secţiuni ale concursului din acest an: Opinie, Reportaj, Anchetă, Interviu, Jurnalism Cultural, Economie & Inovaţie, Jurnalism comunitar. Acestora li s-a adăugat Premiul pentru cel mai bun articol scris de un student la jurnalism, respectiv alte două Premii, oferite de Ambasada Germaniei, care au avut ca temă promovarea culturii şi civilizaţiei germane în România.

Primele şase categorii au fost evaluate de un juriu format din jurnalişti cunoscuţi de la nivel naţional: Ovidiu Nahoi (redactor-şef RFI România), Mircea Vasilescu (ex redactor-şef Dilema Veche 1998 -2015, editorialist Adevărul) şi Dan Turturică (redactor-șef Digi24.ro). La secţiunea Jurnalism Comunitar a existat un juriu distinct. După o îndelungă analiză, juraţii au desemnat câștigătorii primelor trei locuri la fiecare secțiune.

Ovidiu Nahoi: „Am descoperit câteva condeie remarcabile”

“Vreau să vă spun din capul locului că nu a fost o misiune simplă, şi asta pentru că am avut de ales dintre foarte multe materiale de calitate. Departajarea a fost grea şi tocmai de aceea, îi rog să nu se supere pe colegii jurnalişti care nu au intrat pe lista premianţilor. Jurnalismul nu este o ştiinţă exactă şi, de multe ori, în cazul unor articole de valori apropiate, subiectivismul face diferenţa. Aşa că îi felicit pe toţi colegii din presa clujeană pentru calitatea materialelor trimise în concurs! La Cluj se face, într-adevăr, presă de un nivel foarte bun şi am descoperit cu această ocazie câteva condeie remarcabile”, a transmis Ovidiu Nahoi, membru al juriului.

“Este la modă astăzi să pui că presa a murit sau că este extrem de slabă. Eu cred că situația e mai complexă și percepția noastră depinde de perspectiva din care privim fenomenul. Putem vedea jumătate goală sau pe cea plină a paharului. APPC a organizat atât Gala Presei Clujene și a editat Anuarul care reunește cele mai bune articole pentru a arăta cititorilor jumătatea plină a paharului, anume că mai există presă de calitate în capitala Ardealului și asta nu pentru că spunem noi, ci pentru că o subliniază juriul competiției care, în fiecare an, a fost format din jurnaliști de top. Mulțumim juraților și partenerilor care au înțeles că fără o presă puternică nu poate exista o comunitate puternică”, a declarat Remus Florescu, președintele APPC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *