Poziția APPC după ce jurnalistul Horea Hudrea a fost amenințat de un funcționar public

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) dezaprobă ferm amenințările la adresa jurnaliștilor, acte care pun în pericol libertatea de exprimare, drept consfințit în Constituție și în convențiile internaționale cu privire la drepturile omului la care România a aderat. 

Constatăm cu îngrijorare că jurnalistul Horea Hudrea, redactor al publicației InfoAries.ro din Turda, membru al APPC, a fost victima unei astfel de amenințări. Este deosebit de grav faptul că autoarea amenințării este un funcționar public, jurist, Ursula Iftime, șef serviciu Administrație Publică Locală din Primăria Turda.

Într-o postare în mediul online, angajata municipalității, supărată pe un articol publicat de  jurnalistul Horea Hudrea, în care era criticată în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, a lăsat să se înțeleagă că a luat legătura cu un interlop din „Transnistria sau Ucraina” cu „doctorat în violență”, căruia i-a comunicat adresa de domiciliu a jurnalistului. Acesta din urmă i-ar fi promis că se vor vedea curând. Deși oarecum voalată, această amenințare este deosebit de gravă într-o țară din Uniunea Europeană în 2020.  

Considerăm că un asemenea comportament din partea unui funcționar public este inacceptabil și cerem sancționarea acesteia pe cale administrativă pentru încălcarea Principiilor și Normelor de Conduită ale Funcționarilor din Administraţia Publică, conform cărora: „Funcţionarii publici trebuie să adopte o atitudine demnă şi civilizată faţă de orice persoană cu care intră în legătură în exercitarea funcţiei publice”.

Dacă Ursula Iftime a considerat că articolul lui Horea Hudrea îi aduce atingere imaginii sale publice, putea să ia decizie de a-l da în judecată pe acesta, fiind inacceptabil să recurgă la astfel de amenințări voalate.  

Îi solicităm, de asemenea, Ursulei Iftime să-și ceară scuze în mod public pentru comportamentul inadecvat și sperăm că astfel de incidente nu se vor mai repeta. 

Asociația Profesioniștilor din Presă Clujeană (APPC), care reunește peste 50 de jurnaliști și alte câteva zeci de membri susținători, militează pentru perfecționarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent și echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate precum și pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *