APPC invită ziariștii clujeni și studenții interesați la un training de jurnalism de investigație susținut de Attila Biro.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 10.00 și 16.00 (cu pauză de prânz), sala T1, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), strada Minerilor 85, Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă, dar se face pe bază de înscriere la adresa presa.clujeana@gmail.com

Despre Attila Biro

Attila lucrează în presă din 2004. A activat ca reporter la Hotnews.ro până în 2012, unde a urmărit cele mai importante dosare de corupție din România si a fost premiat de ActiveWatch pentru investigația “Cum apari la un show TV cu 5000 sau 20.000 de euro”. A realizat o serie de reportaje din Afganistan. În 2013 a documentat proiectul multimedia “Lista tortionarilor care trăiesc” pentru care a fost premiat în cadrul concursului SuperScrieri. În 2014 a participat la programul International Visitor Leadership Program (IVLP) United States -The U.S. Department of State destinat jurnalistilor de investigație din România. În 2015 a realizat reportaje pentru televiziunea Digi24. A participat în cadrul mai multor proiecte anticorupție.

Agendă training ”Bazele jurnalismului de investigație”

10:00- 10:30 Introducerea participanților

10:30 – 11:30 Primii pași în realizarea unei investigații

11:30 – 11:45 Pauză de cafea

11:45 – 13:00 Modele de cooperare transfrontalieră și națională

13:00 – 13:30 Pauză de prânz

13:30 – 14:30 Cum accesăm informații de interes public – sesiunea I

14:30 – 15: 30 Cum accesăm informații de interes public – sesiunea II

15:30 – 15:45 Pauză de cafea

15: 45 – 16:30 Cum depistăm beneficiarii reali ai companiilor offshore

Despre Cluj Press Talks

APPC a demarat, în mai 2019, proiectul Cluj Press Talks, o serie de workshopuri al căror scop este să genereze o platformă de idei și schimburi de experiență care să permită crearea unei prese independente, profesioniste și rentabile.

Jurnaliștii clujeni și persoanele interesate și implicate în mass-media vor explora diferite modalități de a crea conținut editorial, vor aborda profesionist noile tehnologii și medii de comunicare și își vor însuși informații care le vor permite dezvoltarea personală și profesională.

Conducerea Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) consideră că „o presă liberă, pluralistă și independentă” poate să existe numai dacă jurnaliștii țin pasul cu schimbările care se produc în societate și reușesc să se adapteze la cerințele „erei digitale” fără a abdica de la principiile etice și deontologice care stau la baza „celei de-a patra puteri în stat”.

La prima ediție a Cluj Press Talks a fost invitat jurnalistul Georghe Buhnici,
Magor Kádár, cadru didactic asociat la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și Sergiu Biriș (trilulilu.ro).

Despre APPC

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) activează de 14 ani pentru creșterea gradului de profesionalizare al jurnaliștilor și îmbunătățirea calității presei clujene. Reuneșye 60 de jurnaliști clujeni si mulți alții simpatizanți.

De peste un deceniu edităm Anual APPC care reunește cele mai bune articole scrise în presa clujeană, iar din 2015 organizăm „Gala Premiilor APPC” un fel de competiție „Superscrieri” locală, dar cu ținută națională. Textele aflate în concurs au fost jurizate de unii din cei mai valoroși jurnaliști din România: Liviu Avram – redactor șef-adjunct „Adevărul”, Paul Radu – redactor-șef „Rise Project”, Ovidiu Nahoi – redactor-șef RFI, Dan Turturică – ex-redactor șef al www.Digi 24.ro etc.

Tot în acest scop am organizat traininguri cu jurnaliști de la publicații precum Reuters, BBC, Nordbayerischer Kurier, Radio Europa Liberă.