Foto: Dan Bodea

Cea de-a XIII-a ediție a Anuarului APPC a fost lansată aseară la Cluj Hub. Anul acesta am avut 40 de texte cuprinse în 148 de pagini. Anuarul APPC 2018, una dintre cele mai bune ediții de până acum, este o oglindă care prezintă destul de precis starea presei clujene de astăzi, cu bune și cu rele. Aceste texte sunt o bucățică din puzzle-ul presei române la 100 de ani de la Marea Unire. Imaginea de ansamblu a sintetizat-o, zilele trecute, jurnalistul și profesorul de jurnalism din SUA Peter Gross, autorul primelor studii privind presa din România post-revoluționară și un fin cunoscător al mass-media din Europa Centrală și de Est:

„În general, mass-media în ţările foste comuniste, inclusiv cele din România, au rămas mai puţin profesioniste decât în Vest, dar mult mai corupte, mai coruptibile, subordonate puterii politice şi economice, funcţionând în climate socio-politice şi culturale corupte. Un mic segment al media a reuşit să îndeplinească standardele occidentale, în ciuda atmosferei generale şi a presiunii din partea elitei politice.”

Același profesor spunea pe de altă parte că: „societatea civilă emergentă şi grupuri mici din mass media şi jurnalişti independenţi sunt cheia viitorului liberal şi democratic al acestei ţări.

Dacă eliminăm presa liberă, întreg edificiul democrației se năruiește”

APPC pune umărul de 13 ani la îmbunătățirea calității presei clujene și la creșterea gradului de profesionalism al jurnaliștilor, prin editarea Anuarului, premierea celor mai buni jurnaliști, prin training-urile și evenimentele pe care le organizăm.

Mulțumesc colegilor care au fost prezenți, aseară, la eveniment. Mulțumiri speciale pentru sponsorii și partenerii care ne-au ajutat să edităm această ediție a Anuarului: Vitrina Advertising, Trend Communication, Moldovan, Typero, Cluj Hub, Școala Ardeleană, crama Gramma. FOTO: Dan Bodea.