Anuarul APPC în anul Centenarului: „Dacă eliminăm presa liberă, întreg edificiul democrației se năruiește”

Conducerea APPC încearcă de la an la an să adapteze forma premiilor APPC, astfel încât acestea să îndeplinească scopul pentru care au fost înființate: de a stimula jurnaliștii clujeni să scrie articole de cea mai bună calitate.

Pentru ediția 2020 intervin următoarele modificări:

1. Vor fi două categorii de premii:

I. Premiile ale căror teme le-a stabilit conducerea APPC după consultarea din 2019 de pe grup cu colegii din asociație, în funcție de ceea ce credem că lipsește în presa clujeană.
Anul acesta temele sunt:

1. Articole cu subiecte din domeniul „Sănătate” – indiferent de genul abordat. Am ales această temă deoarece în presa clujeană sunt foarte puține articole dedicate problemelor din sănătate, deși este un domeniu esențial pentru bunăstarea comunității.

2. IT/inovare – considerăm că aceste domenii ar trebui aprofundate în presa locală, având în vedere importanța economică pe care o au.

3. Sport – Clujul a dat campioana țării la fotbal, avem un festival al sportului, sporturi de echipă dar s-au scris prea puține articole care să analizeze în profunzime sportul clujean, fie că vorbim despre cel de performanță, fie despre cel de masă sau care să relateze poveștile excepționale ale campionilor necunoscuți ai orașului.

Pentru aceste premii se pot înscrie articole publicate din data de 1 octombrie 2018 până în 15 martie 2020. Pot fi înscrise doar articole care au subiecte din județul Cluj.

II. Premiile “clasice” – ca să le spunem așa – la care se pot înscrie texte publicate de la 1 ianuarie 2019 până la 15 martie 2020.

Trei premii care vor fi acordate pe următoarele domenii, indiferent de genul jurnalistic: politic/administrație, cultură, jurnalism comunitar (social-economic) Vor fi acceptate doar articolele cu subiecte din județul Cluj.

III. Un Premiu de Excelență – pentru articole (indiferent de gen jurnalistic) publicate în perioada 1 ianuarie 2019 – 15 martie 2020. Subiectele pot fi din toată țara.

Articolele pentru jurizare trebuie trimise pe mailul APPC care este presa.clujeana@gmail.com