Comunicat de protest

Asociația Profesionistilor din Presă Cluj (APPC) protestează vehement la adresa organizatorilor dezbaterii pe tema revizuirii Constituției, organizata vineri, 30 iunie, la Banca Nationala a României-Filiala Cluj de Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai”, organizație non guvernamentală de utilitate publică din București (finanțată deci din bani publici) și Asociația Pro Democrația, transmite un comunicat al APPC.

”Dezbaterea publică a avut loc in sediul unei institutii publice fundamentale a statului roman, Banca Națională Cluj, iar organizatorii au decis premeditat sa nu invite mass-media, deși tema dezbaterii este chiar revizuirea Legii Fundamentale, Constitutia, un subiect de maxim interes public! Mai mult, la dezbatere au participat personalităti politice și academice cunoscute de opinia publică, deci cu atât mai mult prezenta presei se impunea.

Evenimentul „Suntem înaintea unei noi revizuiri a Constituției? Ar fi timpul pentru o Constituție post-aderare”, a avut loc departe de ochii presei la sediul filialei Cluj a Băncii Naționale a României și a fost  moderat de vicepreședintele Senatului României, Robert-Marius Cazanciuc și de politologul Cristian Pîrvulescu, presedinte Pro Democratia.

În cadrul dezbaterii ce s-a desfășurat în parteneriat cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, senatorul PSD de Cluj, Vasile Dîncu, fost ministrul al Apărării Naționale a vorbit despre „Paradoxurile Constituției României. Poate depăși Constituția spiritul timpului?”, istoricul și expertul în afaceri europene și relații internaționale Vasile Pușcaș, fost negociator al României cu UE, a analizat cadrul constituțional al integrării europene a Românie, profesorul Dacian Dragoș a abordat tema „Reorganizarea administrativ-teritorială”, iar secretarul executiv PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a vorbit despre „Participare, transparență, legitimitate. Rolul societății civile în revizuirea Constituției”. Printre participanți s-au mai numărat primarul Emil Boc, rectorul UBB, Daniel David, profesorul Ovidiu Podaru din cadrul Facultății de Drept a UBB, profesorul universitar de drept Radu Chiriță și istoricul Ioan Bolovan.

Evenimentul se înscrie în seria de conferințe științifice și consultări publice cu mediul academic și universitar, inițiată la 1 iulie 2021 la Palatul Patriarhiei privind o Constituție a viitorului. Scopul acestor conferințe și consultări publice îl constituie promovarea și încurajarea unui dialog academic pe diferite teme cu relevanță constituțională, din care pot să rezulte concluzii, idei pentru o viitoare revizuire a Legii fundamentale.
Din păcate caracterul public a fost uitat complet de organizatori, care au decis că presa e un pericol pentru ei și au preferat să se izoleze de mass-media în filiala clujeană a Băncii Naționale.

Sperăm că astfel de incidente regretabile în relația cu presa clujeană să nu se mai repete!

Colegiul de Conducere al APPC”, informează comunicatul APPC-ului.

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 pentru creșterea gradului de profesionalizare al jurnaliștilor și a calității presei clujene si reuneste 53 de jurnaliști din județul Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *