Poziția APPC față de „pamfletul” defăimător din „Ziar de Cluj”

Published December 20, 2017

APPC condamnă atacul incalificabil la adresa colegului Mihai Bacalu lansat de site-ul „Ziar de Cluj” în articolul „Momente de PANICA azi la protestul magistratilor clujeni! O bomba OLFACTIVA umana era sa distruga protestul! Unii s-au gandit sa sune la 112!”. Atragem atenția că pamfletul – așa cum a fost calificat articolul în cauză- nu exclude sub nicio formă obligația jurnaliștilor de a respecta Codul Deontologic Unic al profesiei.

Precizăm că materialul amintit – publicat în cursul zilei de luni, 18 decembrie – ignoră următoarele articole din Codul Deontologic Unic:

5.1. Jurnalistul care distorsionează intenţionat informaţia, care face acuzaţii nefondate, plagiază, foloseşte fără drept fotografii sau înregistrări audio-video sau DEFĂIMEAZĂ săvârşeşte abateri profesionale de maximă gravitate.

9.1. Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţa privată şi DEMNITATEA persoanelor (inclusiv aspectele care ţin de familie, domiciliu şi corespondenţă).

9.2. Amestecul în viaţa privată este permis numai atunci când interesul public prevalează în faţa protecţiei imaginii persoanei. În astfel de cazuri, îi este permis jurnalistului să prezinte public fapte şi informaţii care privesc viaţa privată.

Considerăm că autorul „pamfletului” care este și proprietarul site-ului „Ziar de Cluj”, Liviu Alexa, nu a urmărit un interes public când a lansat atacul la adresa jurnalistului Mihai Bacalu, ci a dorit să-l intimideze și să-l descurajeze în legătură cu activitatea sa jurnalistică, după ce acesta a scris mai multe articole despre procesele în care este implicat omul de afaceri.

Conform DEX, pamfletul este „Specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care scriitorul înfierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc.” În acest context, considerăm că atacul din „Ziar de Cluj” nu este un pamflet, ci pur și simplu o suită de jigniri grosolane.

No Response to “Poziția APPC față de „pamfletul” defăimător din „Ziar de Cluj””

Leave a Comment